TAHNIAH!! ANDA TELAH MEMENANGI SEBUAH BANGLO MEWAH!! Klik sini!

Friday, 14 August 2009

sharing is caring

Kadang2 aku rase pelik, bile ade beberapa orang komen pasal blog aku cakap, "Nice layout", "Cantek la blog ni", "Blog ni cool la" atau "Kacak la blogger ni, rase nak kawin dengan beliau la".(Ayat terakhir sengaje ditokok tambah oleh penulis untuk menyedapkan cerita)

Aku rase aku tengok blog aku ni la paling simple. Background kaler hitam putih je, macam theme taik cicak, memang ngam dgn sifat karakter simple semulajadi aku konon2nye. Tengok simplenye aku, kalo aku pegi kelas tu, aku pakai sempoi2 gitu je, kadang2 zip pun lupe nak tutup(X snonoh btol blog ni! DUSH!). Adeh. Zip beg la. Pemikiran aku pun mungkin simple jugak, aku tak paham kalo korang nak ngorat atau puji aku kiut gune ape2 kias atau peribahase. Terus terang je la. DUSH!(orang lempar kasut ke muke)

Jadi sebab tu la aku letak tajuk post ni 'sharing is caring'. Tu je aku nak cerita. Motif? OK. Aku tipu korang.

Hasil insentif aku cube belajar kod CSS sikit. Wallpaper tu aku letak sendiri. Template ni gune template basic Blogger je, aku edit sikit, takde beza pun. Kalau aku pandai design pic memang lagi cun blog aku. Cun tak wallpaper ni? OK. Abaikan je.(aku dah perasan sendiri ni)

Mungkin korang ade follow blog2 tutorial. Paling kurang 2 atau lebih. Kalau takde buat2 la ade. Sila la cover malu aku. Walaupun kadang2 tutorial pun lebih kurang same je itu kerana sharing is caring. Aku gak cube belajar kod javascript dan HTML sikit. Setiap widget2 kat blog aku akan customize dan buang kredit. Nampak kemas tak? Sila kagum.
Ni iklan berbayar: BLOG1 dan BLOG2 atau WEB1 dan WEB2.

Benda2 ni bukan ade dalam subjek kos aku ke ape. Buat blog pun baru setahun bijiran jagung, ade la 6 atau 7 bulan(6.5 ke?). Kalau ade orang hamil mase aku mule blogging tu tak beranak lagi la sekarang ni. Semua ni saje aku belajar sendiri. Mungkin sebab aku beria-ria nak cube cantekkan blog aku macam blog orang laen. Tu pun lepas 3 bulan gune template basic dan telah memahirkan semua features blog.

Kalau selama ni korang rase CSS tu adelah siri ketiga cerita CSI kegemaran korang atau Javascript tu adelah gabungan perkataan Javanese Manuscript atau HTML tu adelah singkatan perkataan Hotmail, korang memang same macam aku dulu.

OK, ni akan buat korang rase kagum tahap nenek gaban cirit belang kuning hijau(perasan sendiri). Aku ade berguru sikit dengan admin blog ISIUKM dan belajar satu trick yang boleh ambik curi copy kod script widget blog orang laen tanpa tanya izin lutut tuan tanah.

Widget tu same ade dah ade kat tutorial atau tak tu aku memang tak tau la. Bukan semua script aku boleh ambik sambil korek hidung gune stokin. Kalau yang complicated memang ambik mase. Yang aku fed up menonggeng sorok kepala dalam tin pun ade. Banyak dah cube dan dah buang. Dengan baek hati aku share la kod tu kalau korang nak. Tengok sidebar paling bawah.

Motif aku post ni? Aku rase nak tukar theme pulak la. Tengah pikir theme baru. Nak bernanah mata aku tengok theme blog ni same je. Lagi pun arwah opah aku selalu pesan kat aku, "Sharing is caring"(ade orang percaye ke ni?).

Ayat agak skema? Ni adelah draf 3 hari, banyak mase nak eja penuh(busy sebab banyak assignment). Panjang? Saje nak cube sekali post entry menjela-jela walaupun aku tau korang akan terus skip ke bawah. Banyak lagi nak share tapi terlupe dah.

Lepas ni aku nak cube post pasal isu serius pulak la. Ape pendapat korang? Saye cadangkan cadangan ditutup. DUSH!

p/s: Terima kaseh untuk bro Masokis kerana sedaya kudrat batin yang ade cube membantu aku menentang dan merawat virus keji kat memori kad handphone aku.

DOWNLOAD joke virus program. Not available in Vista.

41 cacian hamun:

aRien de GreaT said...

sape ktA KITE skip??kite bca smpai hbis tau..hahaha..igtkan ape la yg sharing2 tu..hoho...dh ok a ni blog ni..tpi pape pun ikut la natsu nye citarsa..bru rsa puas hti :)

Natsu said...

thnx, trharu aku ko bce ni smpi hbis. ko ingt aku nk share topup ke? tkot ko bosn je tgok blog aku sbb tu la kne tukr gak.

aRien de GreaT said...

mna de hrp t.up..tpi klu nk bg pun pe slhnyer kan..kite suka bca sbb natsu nih suka tmbh ayt perasan :P

lyndadyana said...

haaa..
kn bagos...
xsakit da mate ni nak bace...
nk ckp lagi..
nice2...
hehe...
rase nk kawen la...
haha...
(tambah jugak ayat ni)

Natsu said...

@arien d great
ok. sharing is caring but topup isnt 4 sharing. DUSH! apekah ayt prasan tu? adekah aku trlebih prasan atau ni perasaan aku je? eh? ape aku mrepek ni?

@lyndadyana
maaf la kalo sakit kn mate ko. thnx. kawen? ok. sila tinggalkn almt rmh. rombongn bergajah akn dhantar. haha. (kena tambah jugak ke ayat ni?)

sHaH said...

bro..
try nak download program tu tapi tak dapat..
huhuhu..

Natsu said...

oh? thnx sbb bg tau aku. aku trsilap setting private access plak td. dh ok dh kot.

lyndadyana said...

oh..
xsabar menanti rombongan 2...
cepat2 la yer..
(terpakse tmbh ayt ni)
haha...

Natsu said...

rombongn bergajah tu sangkot kt traffic jam la. lg 3bln bru smpi. mklum la tunggang gajah je, laen la kalo tunggang arnab. eh? arnab blh tunggang ke?
(bkn aku yg pakse ko tmbh ayt tu kn?)

miSs siv said...

aku x skip..
scan dengan halaju 160km/j..
=p

aku pena tgk2 tutorial tuh..
tp smpai sekarang failed!
hahhaa

EIPUL said...

aku pun tak paham macamne nak edit blog ni. LOL. tahu2 aje blog aku dah macam tu. Aku google template free, tepek dalam layout, dah ciap. senang kan keje aku? sambil korek pusat pun boleh siap tanpa gementar. ok tak?

Ezad said...

e00..

Pasal curi script tue.. beselah... nway aku p0n bese buat.. haha..

ade widget gak ak gune org len.. api ad izin.. atas.. fren2... hehe..

Natsu said...

@miss siv
pergh.. msti gune scanner hp laserjet tu.

haha. aku pun pnah fail gak bwat tu. mse awl2 aku blog. x putus ase. mntak tlg kt admin tu.

@eipul
memg best krje ko. aku siap garu2 ktiak bwat bnde ni.

@ezad
bgos bro. amln mnyihatkn otak ni. haha.

lyndadyana said...

haha...
tunggang arnab?
boley jer kalo ko kuwus...
huahuahua..

Natsu said...

aku on diet ni kire blh la ni? err.. arnab tu yg bdn sparuh kaler hitam then putih n mkn semut kn? (byg kn tapir)

Dookie said...

spamming eh kat chat box aku ekeke.. silakan ekeke... nape takde chat box kat blog ko ek ekeke... salam perkenalan :)

lumut said...

lagu dalam blog neh cool~~
apesal gamba katun blakang tuh cm putus cinta je..hehe..

=p

azzaliena suziantie said...

ak rase tuan punye blog pon pelik...hahahaa

Jard The Great said...

peh.. mmg bnyk sgt benda kat blog ko.. mana ade simple wei!! ahahaha

Ayie a.k.a Nyei said...

hehehe..hai pakwe lisa surihani..aku da bace penuh post tu tp still xtau nk komen ape..aduhh..

khaLifah feDi said...

oiiiiiii kf bce sampai abes taw..!!!

ainharul said...

best la blog ni..thanks sbb sharing..spamming tu natang ape ek??

Natsu said...

@dookie
ok. nnt aku spamming lg kt cbox ko. aku x ltak cbox sbb nnt ko spamming balek kt aku. hehe.

@lumut
putus cinta ke? tu duk tgh penat bru hbis maen bola la.(cover)

@azzaliena
err.. xyah la brterus trang sgt kalo ye pun.

@jard d great
haha. ko dtg cni mse aku dh tukr la wallpaper tu.

@ayie
haha. aku pun xtau nk rply komen ko ni cam ne.

@Khalifah fedi
trima kaseh sbb bce smpi hbis:)

@ainharul
no prob. spamming tu lbh kurg cam msg yg dhantar utk mngganggu kaum segajat. kalo x phm gak pegi google 'spam'.

Bro_mie said...

wakakakaka.....dahsat tul! sharing is caring....spamming is daring....spamming aku tak reti sangat, tapi kalo kek spam tu mmg aku minat sesangat!

The Hobbit Frodo said...

muhahahahhahaha ~ blog ko mmg encem lah (( oopppsss, i am not fag )) dushhhhh larixxxxxxxx.


weh, aku nak gtau KESEKIAN kalinya (whoaaa, merasalah word gerak khas)) ~ aku dah amik ko nyer kungfu kat seblah ni .... aku dah tempek dengan bangganya!!!! ((wa x tau nak credit saper)) ~ muhkakakkakaka.

ISO kau pown wa dah tempek!!! xder riben biru kew ((xoxoxoxoo,alkesah diberi betis nak badan))

chiooooo

shakinah said...

dorang tipu je tu puji blog kau.

:P

lyndadyana said...

owh..
exoiic arnab ko ek...
cm tapir 2..
msti comey...
diet ek?
bagos2...
hehe...
jom tgk sape lg slim..

Natsu said...

@bro_mie
spamming aku minat. kek spam pun aku minat gak.

@d hobbit frodo
haha. aku dh usha td. xde hal la bro.

tq2 sbb sudi tempek aku pnye ISO. haha. kalo nk kaler biru ko airbrush la bnde tu mse die kluar kt skrin tu. aku pun x reti nk edit kaler biru cam ne.

@shakinah
aku pun agk cam tu gak la awl2 tu. mklum la aku citer dwit ptptn aku bru msuk mse tu tp aku bwat2 pikir positif je. :P

@lyndadyana
lwn spe lg slim? spe blh nyorok sluruh bdn kt blkg pen die kire menang. :P

serunaiklang_91 said...

assalamualaikum...
heh...encik natsu @ mr solomon....
btol2..sharing is caring...

blog ni mmg lawa pon...huh.(tak tipu)

apapon....all the best in the blogging world or in the real life=)

°šYąňáĐyą° said...

adui rase tk sedap ati nak caci kt sini haha
selamat bepuasa :)

Natsu said...

@serunaiklang
wslm, miss s.k

thnx. kalo tipu ko dosa. :P

apapon. thnx a lot sis krn mnyokong aku.

@syanadya
knp rse x sdap ati? sbb setan dh stat kne ikat ke? :P

slmt brpuase gak.

Adeqq said...

salam.
takleh gune tuk vista eh?
alaa..
sedey...
ahaha..

bile nak balas surat kite? hehe

mknace said...

:) selamat berpuasa

arryani said...

Aku tengah carik ni...kat mana letaknye kehenseman blog ko....

Yang aku nmpk, ada unsur2 cool kat situ...

belasah jek la...

░♥si lampu neon♥░ said...

tuka templet?gogogogo!

Natsu said...

@adeqq
tgh bwat draf ni. haha.

@mknace
slmt berpuase jugak:)

@arryani
cis. ade unsur kejelesan di situ. haha.

@si lampu neon
ok.

harishah halim said...

aku nak komen
tp ramai sgt dh komen
x jadi plk nak komen

*eh, apa aku buat ni?* (sambil terus typing)

Natsu said...

ok. aku x rply komen ko ni.

fndrocka said...

NATSU...blog aku lagi simple tau..sebab belum rajin nak belajar bagi canteek...hehe.natsu jom exchange link

Natsu said...

ko gune WP gune plugin je kot. ni utk blogspot je. ko folo aku dan secara otomatik aku ltak link ko kt cni jugak.

green said...

jap2..ko course ape ni sbnrnye..
ak da gtau ak nye..

gtau arr